Groenehartpad Woerdense Verlaat

Dit is een rondwandeling vanuit NM werkschuur de Kievit langs de Nieuwkoopse Plassen en door Lusthof de Haeck. Verderop ontdekken we het het Pietersenpad en gaat der route langs de Westveense molen.

Over het smalle dijkje langs de Kromme Mijdrecht bereiken we Woerdense Verlaat. ‘Verlaat’ is een ander woord een schutsluis, waar boten een hoogte verschil moeten overbruggen om door te kunnen varen. Het water van de Kromme Mijdrecht ga na de sluis verder als de Grecht, die in open verbinding staat met de Oude Rijn bij Woerden. Het hoogte verschil van de diepe polders tot het waterniveau van de Grecht wordt pas goed duidelijk vanaf het toegankelijke dak van een gemaal. Vanaf hier heb je een fraai uitzicht over de weide omgeving met watertoren Pietje Potlood in het westen en de Kerktorens van Kanis en Woerden in het Zuiden. Verderop steken we met het wandelpontje de Grecht over en via de oude loop van de Meije wandelen we terug naar het startpunt.

Route: NM werkschuur De Kievit, Hollandse kade, Lusthof de Haeck, Pietersenpad, Westveense molen, Woerdense verlaat, Grechtdijk, Oude meije, De kievit
Afstand: 12,4 km
GroeneHartpad: 5,3 km

Onverhard wandelen: 49 %
Bushalte Slikkendam, Honden: niet toegestaan
Bijzonderheden: Lusthof de Haeck & Pietersenpad

Beoordeling: 7,0

Waardering: 7 uit 10.

Natuurbeleving: 9
Afwisseling: 8
Onverhard wandelen: 6
Horeca onderweg: 1
Bereikbaarheid: 6

Deze route begint bij de werkschuur De Kievit van Natuurmonumenten. Hier is een klein parkeerterreintje en is een openbaar toilet aanwezig. Horeca ontbreekt helaas op deze route, dus je zal voor je eigen picknick moeten zorgen.

NM Werkschuur De Kievit

Opstaphalte Zonneveer

De wandelroute gaat van start over het graspad het dijkje langs het fietspad. Regelmatig staat verderop een deel van het fietspad onder water. Bovenop dit dijkje hebben we daar geen last van. Bij de bocht kom ik langs de opstaphalte van het Zonneveer. In mijn vorige wandeling ‘GroeneHartpad Nieuwkoopse Plassen‘ maak ik gebruik van deze veerdienst.

Het natuureiland Malta, met een hoogzit-bankje

Veenpluis

Verderop langs de Hollandse Kade Ligt Lusthof De Haeck. De lusthof is ooit aangekocht als privé jacht- en visgebied van dr. W.H. Teupken. Dit oude gecultiveerde natuurgebiedje is in de tijd veranderd in een afwisselend wandelbos met rhododendrons.

Lusthof de Haeck

Petgaten met waterlelies

Wandel door sprookjesachtig Lusthof de Haeck. Het smalle, bochtige pad voert je langs bomen, kleurrijke mossen, paddenstoelen, over bruggetjes en langs watertjes waarin gele lis bloeit en wilde gagel staat. Er zijn legakkers met knalgele dotterbloemen en moerasspirea en schraallandjes met orchideeën en het vleesetende zonnedauw.

Lusthof de Heack

Wilde gagel

Uitkijktoren over Noordense Plassen

Hollandse kade met margrieten

Wandelend langs de Hollandse Kade sla ik links af de brug over hier is een sluisje Slikkendam, iets verder is de bushalte die ook vernoemd is naar deze plek. De route kan hier ook worden begonnen.

Bushalte Slikkendam

Pietersenpad, kabouterbos

Het Pietersenpad is vernoemd naar de voormalige eigenaar van het landje: Jan Pietersen. Hij bracht op zijn oude dag door met het onderhouden van het terrein en ontwikkelde het tot een klein natuurparadijs. Nu is het opengesteld voor het publiek leidt een prachtig wandelpad van de Uitweg met een trekpontje naar het riviertje de Kromme Mijdrecht.

Het spel van licht en donker op het bospaadje

Wandelpontje Pietersenpad naar het hooilandje

Ik volg een smal wandelpaadje langs de Kromme Mijdrecht, de paar huizen die hier staan zijn alleen te voet of via het naast gelegen water bereikbaar. Ik kom langs de Westveense molen. De poldermolen werd vanaf 1676 gebruikt om het overtollige water uit de 108 hectare grote Westveense Polder te bemalen. Tegenwoordig is er een gemotoriseerd gemaal die dit doet. De Westveense molen is van het Utrechts landschap en die laat regelmatig op zaterdag de wieken draaien. Belangstellenden zijn dan van harte welkom om te komen kijken.

Kromme Mijdrecht

Westveense Molen

Over de dijk langs de Grecht

Fietspad onderaan de dijk langs de Grecht

Vlak bij de Brug in Woerdense verlaat ligt ook de sluis van de Kromme Mijdrecht naar de Grecht toe. De Grecht was in 1366 gegraven als afvoerkanaal voor overtollig water uit de polders Achttienhoven en Kamerik naar de Oude Rijn en werd al snel ook een belangrijke scheepvaartverbinding tussen Woerden en het noorden via de Kromme Mijdrecht en de Amstel. De stad Woerden had de twee kades bij het verlaat opgekocht en was dus volledig de baas: Woerdens Verlaat. Rondom de sluis en de brug kwamen een aantal huisjes, een kroeg en wat andere gebouwen. Door het vrij drukke scheepvaartverkeer passeerde was “Woerdense Verlaat”, zoals het buurtje al snel genoemd werd, van een stille plek in de polder tot een klein dorpje gegroeid.

Wandelpontje over de Grecht

Hoog water met laag polderland

Na het wandelpontje steek ik de Milandweg over en loop langs de kronkelende Oude Meije. In een akte uit 1312 wordt de kerk van het dorp Zegveld gesticht. In die akte is sprake van een reeds bestaande parochie, die van het dorpje “de Mi”, waar een kerkje heeft gestaan, dat gewijd was aan Sint Maarten. De Mi- of Sint Maartensparochie bestond in elk geval in 1131, toen de bisschop het hogere bestuur voor dat gebied vaststelde. Meije is een verbastering van Mi. Met Mi-land wordt de hedendaagse meijepolder en de polders rond Zegveld bedoeld. Helaas is niet meer te herleiden waar het dorpje ooit gestaan heeft. In belastingregisters van het eind van de 13e eeuw komt de parochie echter al niet meer voor.

Kaarsrechte sloten

Even uitrusten langs de Oude Meije

Verstild open polderlandschap met in de verte een enkele boerderij.

Terug bij het Startpunt

Copyright© 2018-2021 Groenehartstocht® alle rechten voorbehouden.

Plaats een reactie