Wandelroute met gpx

Een wandelroute kan op meerdere manieren gevolgd worden. Veel streekpaden en lange afstandwandelpaden zijn bewegwijzerd, en op veel plaatsen zijn wandelknooppunten uitgezet. Routes uit een boekje met een kaartje en een beschrijving of geprint van een website.

Streekpad en LAW

Wij hebben ervoor gekozen om voor onze routes geen uitgeschreven routebeschrijving te maken. Onze routes zijn te volgen aan de hand van het Global Positioning System, kortweg GPS. Het grote voordeel is dat onze routes over meer rustige paden gaan en langs onbekende plekken met meer natuurschoon. Vroeger was hiervoor een speciaal gps apparaat voor nodig. Tegenwoordig zijn alle moderne mobiele telefoons uitgerust met een goede gps-ontvanger.

Doordat wij onze routes maken met RouteYou, kunnen ze gedownload worden voor ieder soort gps apparaat, maar ook met een gpx-bestand voor mobiele telefoons. In dit gpx-bestand staan de punten met daartussen de routelijn en achtergrondinformatie van bezienswaardigheden langs de route. Om het gpx-bestand te kunnen openen en aflezen is een navigatie-app nodig. In de appstore/playstore zijn er verschillende verkrijgbaar, sommige zijn gratis, andere zijn betaald.

wandelen met smartphone
Foto door Kaique Rocha op Pexels.com

Veel gebruikte apps zijn: GPX-viewer, Topo-GPS, Locus map, Strava, of Viewranger. Daarnaast zijn er ook nog apps met specifieke routes: klompenpaden, Wandelzapp, Vitens wandelroutes, Er zijn veel verschillen tussen de Android versie of van Apple, maar ook hoe je zelf de app ervaart in gebruiksvriendelijkheid, de kaartondergrond (inzoomen) en de mogelijkheid om zonder databundel te navigeren.

In de afgelopen jaren heb ik voor zowel android als IOS verschillende gratis apps uitgeprobeerd, met wisselend succes. Ik kan iedereen aanraden om zelf een paar apps te proberen om te ervaren wat goed voor jou werkt. Vooral het detailniveau en afleesbaarheid van de kaarten vind ik een belangrijk selectiepunt. Voor android raad ik Gpx-Viewer aan en voor IOS gebruik ik nu Viewranger.

Hoe werkt het?

1. Zoek een mooie route en download het gpx-bestand naar je telefoon.

2. Het gpx-bestand word herkent door de wandelapp zal deze automatisch openen.

Als dat niet gebeurd moet je het gpx-bestand openen in.. of kopiëren naar.. de wandelapp

3. Bekijk de route waar je heen moet. Kaartlezen is nu eenvoudig omdat je ziet waar je loopt ten opzichte van de routelijn en waar je naartoe moet op een kruising.

4. Genieten van een mooie wandeling en onderweg precies zien waar je bent

wandelapp

Copyright© 2018-2021 Groenehartstocht® alle rechten voorbehouden.

40 reacties

  1. […] uitleg over wandelen met Gpx Lopikerplein Oude singel Oude haven Zilvermuseum Waag Haven Wal met kanon Stadspoort met op de achtergrond de lek Veerpoort Stadswal Lekdijk Natuurgebied Willige Langerak Natuurgebied Willige Langerak Natuurgebied Willige Langerak Natuurgebied Willige Langerak Natuurmuseum de Wielewaal De waaikuil De waaikuil Natuurmuseum de Wielewaal Natuurmuseum de Wielewaal Buurtschap de Willige Langerak N.H. kerk de Willige Langerak […]

    Like

  2. […] Uitleg over wandelen met Gpx Het Wapen van Haarzuilens op de Brink Kerssenboomgaard Huis den Eyk Huis den Eyk Meidoornhagen Bankje bij meidoornhaag Parklandschap Haarzuilens Parklandschap Haarzuilens Parklandschap Haarzuilens Parklandschap Haarzuilens Parklandschap Haarzuilens Parklandschap Haarzuilens Park landschap Haarzuilens met brede lanen Kasteel ter Meij, nu Koetshuis en toegangspoort Toegangspoort Kasteel de Haar Kasteel de Haar Kasteel de Haar Kasteel de Haar Kasteel de Haar Kasteel de Haar Geromantiseerde brug over de bochtdijk Bochtdijk […]

    Like

Plaats een reactie